Hot! Нотатки з темниці

Ґріґорі (Іспанія)
Славнозвісні “Нотатки з темниці”, написані Корнеліу Кодряну нарешті вийшли друком англійською мовою, стараннями видавництва Reconquista Press. Видання має привабливий і професійний вигляд. Окрім власне щоденника, книга також містить кілька цікавих передмов (зокрема, класичне з під пера Хорії Сіми), а також широка добірка рідкісних світлин Кодряну та Залізної Гвардії. Навіть ці світлини роблять цю книгу вартою для придбання, проте, звісно ж, щоденник найцікавіше з вміщеного в ній. Глибоке розуміння суті речей, що випливає зі способу мислення Великого Капітана, в цьому його останньому творі виглядає водночас цікавою і прекра сною. Він не приховує своїє журби, а також того, що часом він перебував на краю провалля безнадії (особливо, йому задали тяжких страждань звинувачення у зраді). Однак, сила, знайдена ним в його вірі в Румунію і Християнство дали відвагу перетривати тяжкі миті, що згодом буде ним витлумачено як свого роду духовне випробування.

Християнство Кодряну – героїчне, далеке від лібералізованих, секулярних і по суті анти-християнських форм духовності які сьогодні панують на релігійному небокраї Захдіної і значної частини Східної Європи. Він усвідомлює, що заклик “любити ворогів” не є закликом здати свою націю її ворогам. Він розуміє, що віра є боротьбою та відповідальністю, а не милицями чи зручною схованкою від реального світу.

З цієї книги можна навчитись багато чому. Несправедлива оцінка Кодряну, яка в офіційній історії часто виправдовується через дії вчинені Залізною Гвардією після його загибелі, вчить нас, що ненависники Європи не суть милими людьми. Але, мабуть, більш важливою є здатність Кодряну віднаходити силу в його незламних переконаннях, навіть перед лицем ув’язнення, несправедливості і хвороб, що є головним посланням нашому кволому поколінню про те, що значить бути чоловіком, а що людською істотою.

Допоки Reconquista Press не має власної сторінки, їхні книги можна дістати в мережевих крамницях Amazon та Arktos.

(Ґріґорі)

Залишити відгук